Η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ οδηγεί σε περιττά κιλά

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Όσοι καταναλώνουν φαγητό αργά τη νύχτα είναι περισσότερο πιθανό να αυξήσουν το βάρος τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόις, ανακάλυψε ότι η χρονική στιγμή και όχι μόνο η κατανάλωση κάνει τη διαφορά. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν τα ποντίκια έτρωγαν σε ακατάλληλες ώρες έπαιρναν διπλάσιο βάρος έστω και αν ασκούνταν και έτρωγαν όσο άλλα ποντίκια.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Obesity’, θεωρείται η πρώτη που δείχνει άμεσα ότι υπάρχει ακατάλληλη ώρα φαγητού.

Πρόσφατες έρευνες έχουν υποδείξει ότι ο κιρκαδιανός ρυθμός παίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί την ενέργεια. Ωστόσο αυτό ήταν δύσκολο να αποδειχτεί.

Η επικεφαλής της έρευνας, Deanna Arble, δήλωσε ότι εστίασε σε εργαζόμενους με βάρδιες οι οποίοι έχουν την τάση να είναι υπέρβαροι. Έτσι, η ομάδα σκέφτηκε ότι η κατανάλωση τροφής σε λάθος ώρα της ημέρας μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν δυο ομάδες ποντικών για διάστημα 6 εβδομάδων. Και οι δυο ομάδες ακολούθησαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά, αλλά σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας. Η μια ομάδα κατανάλωνε τροφές σε ώρα που φυσιολογικά έπρεπε να κοιμάται. Τα ποντίκια παρουσίασαν διπλάσια αύξηση του βάρους τους.

Η αύξηση εμφανίστηκε παρά το ότι ακλουθούσαν ίδιου επιπέδου φυσική δραστηριότητα με τα άλλα ποντίκια και κατανάλωναν την ίδια ποσότητα τροφής.

Ο Fred Turek, δήλωσε ότι η αιτία και ο τρόπος με τον οποίο κάποιος αυξάνει το βάρος του είναι πολύ πολύπλοκα αλλά είναι σαφές ότι δεν πρόκειται μόνο για το πόσες θερμίδες προσλαμβάνονται και πόσες καταναλώνονται. Η κατάλληλη χρονική στιγμή φαγητού μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντικό στοιχείο για την επιβράδυνση της παχυσαρκίας.

Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα ότι θα ανακαλύψου περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία. Εκτιμάται ότι ο ύπνος, οι ορμόνες και η θερμοκρασία σώματος παίζουν ρόλο στον τρόπο αύξησης βάρους.

(Πηγή)