Δεν θυμάστε τα ονόματα των γύρω σας;

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Εάν έχετε πρόβλημα να θυμηθείτε που έχετε αφήσει τα κλειδιά σας ή ποιό είναι το όνομα του ανθρώπου που σας μιλάει, τότε καλό είναι να εξετάσετε εάν οι συνήθειες που έχετε είναι ανθυγιεινές. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα έχουν αρνητική επίδραση στη λειτουργία της μνήμης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από Γάλλους ερευνητές με τη συμμετοχή 5.123 δημοσίων υπαλλήλων στο Λονδίνο. Διήρκησε 17 χρόνια και οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες των εθελοντών όταν αυτοί ήταν 44, 56 και 61 χρόνων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσο περισσότερες ανθυγιεινές συνήθειες είχαν οι εθελοντές τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να έχουν μειωμένες νοητικές ικανότητες: εμφάνιζαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερες δεξιότητες λογικής και σχεδόν δυο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μειωμένης μνήμης.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι οι καπνιστές όλων των ηλικικών είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μειωμένη μνήμη, λεκτική και μαθητική σκέψη καθώς και συλλογιστική ικανότητα. Παρόμοια ήταν τα ευρήματα και για όσους κατανάλωναν λιγότερες από 2 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα ή δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Μείωση των νοητικών ικανοτήτων καταγράφηκε και μεταξύ των γυναικών και ανδρών που είχαν χαμηλή σωματική δραστηριότητα στην ηλικία των 56 και 61 ετών.

Σε παρόμοια συμπεράσματα είχε καταλήξει και παλαιότερη μελέτη.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια δρ. Severine Sabia από το νοσοκομείο Paul Brousse, η οποία συμμετείχε στη μελέτη, οι ανθυγιεινές συνήθειες μπορούν να τροποποιηθούν και για τον λόγο αυτό πρέπει να ενθαρυνθούν οι άνθρωποι στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που θα τους προστατεύσει από τη μείωση των νοητικών λειτουργιών σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Eidemiology» (15 Αυγούστου 2009).

(Πηγή madata.gr)