Πιθανόν να κλείσουν και άλλα σχολεία λόγω νέας γρίπης

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Δύο ακόμη σχολεία, ένα στην κεντρική Ελλάδα και ένα σε νησί του Αιγαίου, είναι στο μικροσκόπιο των Υγειονομικών Αρχών, και δεν αποκλείεται κατά τις επόμενες ημέρες, εφόσον διαπιστωθούν ένα ή δύο ακόμη κρούσματα, να κλείσουν. Θα ακολουθήσουν κι άλλα, κι όσο περνούν οι ημέρες αναμένεται ο αριθμός να αυξάνει ραγδαία. Το υπουργείο καταγράφει καθημερινά τις απουσίες των μαθητών και ευτυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει πρόβλημα σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
Η εικόνα, όμως, πίσω από τις καθησυχαστικές δηλώσεις άλλα αποκαλύπτει. Ενδεικτικά, ξένοι μαθητές -εν προκειμένω από τη Δανία- φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγών μαθητών, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό της γραφειοκρατικής αντίληψης των σχεδίων που έχουν εκπονηθεί, το γεγονός πως κανείς δεν σκέφθηκε να ελέγξει την κατάσταση της υγείας των παιδιών από τη Δανία -κατά πόσο ήταν φορείς ή ασθενούσαν από τη νέα γρίπη.

Επισήμως, δεν γίνεται καταμέτρηση του αριθμού των κρουσμάτων, τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στους μαθητές. Καταγράφονται μόνο τα σοβαρά περιστατικά που απαιτούν νοσηλεία. Στην πράξη, οι κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται πραγματοποιούν ανεπίσημη καταμέτρηση, και τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Αυτή τη στιγμή η αναλογία μαθητών προς ασθενείς δεν ξεπερνά εκείνη της υπόλοιπης κοινωνίας. Τόσο στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή, όσο και στους μαθητές, τα κρούσματα αφορούν σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

Ωστόσο, η εικόνα αυτή είναι παραπλανητική -τονίζουν οι ειδικοί- και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον καλό καιρό των ημερών, ο οποίος επιτρέπει αποτελεσματικότερο εξαερισμό στις αίθουσες διδασκαλίες. Όσο η θερμοκρασία θα πέφτει και οι σχολικές αίθουσες θα κλείνουν πόρτες και παράθυρα, τα κρούσματα θα αυξάνουν ραγδαία. Η αγωνία των ειδικών αφορά σε ένα κρίσιμο ποσοστό, το οποίο υπολογίζεται στο 5%. Από το σημείο αυτό και μετά ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξάνεται ραγδαία, δεδομένου ότι θα είναι πολλοί οι φορείς και ανεξέλεγκτη η διασπορά.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που θα προκληθούν λόγω των απουσιών, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Και οι απουσίες φυσικά θα αντιμετωπιστούν, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι σε κρίσιμες περιστάσεις ασφαλώς υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικά μέτρα και αν χρειαστεί βεβαίως και τα παιδιά δεν θα χάσουν τα μαθήματα γιατί όπως σας είπα υπάρχει η απαιτούμενη προετοιμασία από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση έτσι ώστε και σε επίπεδο ενημέρωσης αλλά κυρίως και σε επίπεδο μαθημάτων να μην χαθούν πολύτιμες διδακτικές ώρες. Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι, δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία από τους γονείς, όλα θα κυλήσουν ομαλά, οι διδακτικές ώρες δεν θα χαθούν και τα παιδιά θα είναι σωστά προετοιμασμένα. Τα πάντα θα είναι σωστά προετοιμασμένα και από την πολιτεία για να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε φαινόμενο».
Στο νοσοκομείο βρίσκονται δύο από τους μαθητές των σχολείων που παραμένουν κλειστά από σήμερα, λόγω πολλαπλών κρουσμάτων νέας γρίπης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας έχει πνευμονία, ενώ ο άλλος είναι πιθανό να πάρει σύντομα εξιτήριο. Οι υπόλοιποι μαθητές βρίσκονται σε κατ’ οίκον νοσηλεία.

Πρόκειται για σχολεία στην Αττική, στα οποία από σήμερα και έως την Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστές τρεις τάξεις: η Β' και η Γ' Λυκείου στο Λύκειο Μελισσίων και το Α3 Τμήμα στο 4ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι οι πρώτες τάξεις που κλείνουν σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ραγδαία εξάπλωση της νόσου στον μαθητικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέτρο είναι προληπτικό και θα επαναλαμβάνεται κατά περίπτωση, εφ' όσον κρίνεται απαραίτητο.
Η σχετική απόφαση έγινε γνωστή αργά χθες το βράδυ. Όπως ανακοινώθηκε,  εννέα μαθητές στο Χαϊδάρι και 13 στα Μελίσσια άρχισαν σταδιακά να παρουσιάζουν συμπτώματα νέας γρίπης από τη περασμένη εβδομάδα. Έτσι, το σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των απουσιών στα σχολεία όλης της χώρας, χτύπησε «συναγερμό», εξ’ αιτίας της προοδευτικής αύξησης των απουσιών στα δύο συγκεκριμένα Λύκεια.
Αυτός ήταν ο λόγος που έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος για να εξακριβωθεί εάν ο νέος ιός ΑΗ1Ν1) έχει μολύνει τους μαθητές. Τα αποτελέσματα της εξέτασης βιολογικού υλικού (έλαβαν επίχρισμα από 7 μαθητές των δύο σχολείων, το οποίο εστάλη στα εργαστήρια), επιβεβαίωσαν πως οι νεαροί μαθητές όντως νοσούν από τη νέα γρίπη.
Έτσι, τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης, για προληπτικό κλείσιμο των σχολείων ανάλογα με τη συρροή των κρουσμάτων, με στόχο να αποτραπεί η έξαρση της γρίπης σε σχολικές μονάδες.
Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και το Εθνικό Συμβούλιο για την Πανδημία, τα συμπτώματα της νέας γρίπης μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα απ’ όσα ακολουθούν:
* Επίμονος πυρετός πάνω από 38ο C
* Συνάχι
* Βήχας
* Πονόλαιμος
* Μυαλγίες
* Πονοκέφαλος
* Ρίγος
* Αίσθημα κόπωσης
* Διάρροια και έμετος σε μερικές περιπτώσεις (τα εκδηλώνουν κυρίως παιδιά).
Οι μαθητές και οι εργαζόμενοι στα σχολεία που παρουσιάζουν ορισμένα ή όλα τα προαναφερόμενα συμπτώματα, δεν πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο. Αντίθετα, πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή και να παραμείνουν σπίτι, έως ότου να αναρρώσουν πλήρως.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και για ένα επιπλέον 24ωρο έπειτα από την υποχώρησή του δίχως τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων - ή θα παραμείνουν σπίτι για 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων (ό,τι από τα δύο διαρκεί περισσότερο).
Οι εκπαιδευτικοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να μην διασπαρθεί ο ιός στην μαθητική κοινότητα. Γι’ αυτό και πρέπει να συμβουλεύσουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης κάθε πρωί πριν τα στείλουν στο σχολείο.
Κλείσιμο σχολείων σε Χαϊδάρι και Μελίσσια λόγω νέας γρίπης

madata.gr