Ιατρικό θαύμα με βλαστοκύτταρα για κοριτσάκι 2 ετών

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook


Είναι δύο ετών και μόλις πριν από ένα μήνα είπε πρώτη φορά τη λέξη «μαμά» κοιτάζοντας στα μάτια τη μητέρα της που έκλαιγε από χαρά, καθώς δεν πίστευε ότι το μωρό της επιτέλους την αναγνώρισε.

Το κοριτσάκι, που μένει με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και είναι το πρώτο παιδί στη Ελλάδα που υποβλήθηκε σε αυτόλογη θεραπεία με δικά του βλαστοκύτταρα, στην Αιματολογική Κλινική του πανεπιστημίου «Duke» της Αμερικής.

Το παιδί ήδη παρουσιάζει σημαντική βελτίωση στην επικοινωνία -είναι το πρώτο κλινικό σύμπτωμα που αποδεικνύει την επιτυχία της επέμβασης- και στην κίνηση. «Πρόκειται για την πρώτη μονάδα ομφαλοπλακουντιακού αίματος που φυλασσόταν σε ελληνική ιδιωτική τράπεζα και έγινε δεκτή από αιματολογική κλινική των ΗΠΑ» είπε στην «Espresso» ο Απόστολος Καρούτης, γενικός διευθυντής της εταιρείας βιοτεχνολογίας Biohellenika, που εδρεύει στην Αθήνα. Τα βλαστοκύτταρα της μικρής, που γεννήθηκε στην Αθήνα, είχαν κρυοσυντηρηθεί και δοθεί για φύλαξη στα εργαστήριά της, η οποία συνεργάζεται με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.

«Το παιδί γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση, γιατί κάτι δεν πήγε καλά στον τοκετό και δεν οξυγονώθηκε ο εγκέφαλός του» εξήγησε ο κ. Καρούτης: «Οι γονείς της φρόντισαν να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα κι έτσι μπόρεσε να γίνει αυτή η επέμβαση στην κλινική των ΗΠΑ, που θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως, καθώς έχουν γίνει αρκετές επεμβάσεις σε παιδιά έως δύο χρόνων, γιατί τότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει η έκχυση». Κατά τη διάρκεια της επέμβασης χορηγήθηκαν ενδοφλέβια από το χέρι της όλα τα βλαστοκύτταρά της.

Στην αυτόλογη μεταμόσχευση δεν υπάρχει ο φόβος της απόρριψης, δεδομένου ότι το παιδί χρησιμοποιεί τα δικά του βλαστοκύτταρα, τα οποία είναι απόλυτα συμβατά με τον οργανισμό του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην παρουσιάζονται ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη χορήγηση.

(Πηγή madata.gr)