Υεμένη: 12χρονη πέθανε απο αιμορραγία κατά τον τοκετό

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η 12χρονη Φαουζίγια Γιουσέφ άφησε την τελευταία της πνοή από αιμορραγία σε νοσοκομείο της Υεμένης, προσπαθώντας επί τρεις ημέρες να φέρει στον κόσμο το παιδί της. Το μωρό γεννήθηκε νεκρό. Ο πατέρας της Φαουζίγια , την πάντρεψε σε ηλικία 11 ετών με έναν 24χρονο αγρότη.

Την περίπτωση της 12χρονης - όμοια με πολλές άλλες ίδιες στη φτωχότερη χώρα της Σαουδικής Αραβίας- , ανακάλυψε τυχαία μέλος οργάνωσης για τα δικαιώματα του παιδιού.

Σύμφωνα με τον Αχμέντ αλ Κουρέισι, η Φαουζίγια είναι μία από τα πολλά παιδιά - νύφες της Υεμένης. "Λόγω της έλλειψη παιδείας και γνώσης των δικαιωμάτων τους, είναι εύκολο αυτά τα παιδιά να παντρεύονται σε πολύ μικρή ηλικία" αναφέρει.

Η φτώχεια φαίνεται ότι είναι όμως καθοριστικότερος παράγοντας καθώς πολλές φορές, γονείς που ζουν σε καθεστώς ανέχειας δίνουν τα κορίτσια όσο το δυνατό πιο γρήγορα για νύφες, με αντάλλαγμα υλικά αγαθά και χρήματα.

Η παράδοση είναι ακόμη ένας λόγος που πολλά παιδιά βρίσκονται παντρεμένα, εφόσον οι οικογένειες "δίνουν λόγο" να παντρέψουν τα παιδιά τους, από όταν ήδη αυτά είναι μικρά για να εξασφαλίσουν έναν καλό διακανονισμό αλλά και για να τα προστατεύσουν από "κακούς" γάμους.

Στην Υεμένη υπολογίζεται ότι πάνω από το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού των κοριτσιών παντρεύονται πριν τα 14, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Κοινωνικών Θεμάτων της χώρας.

Το Φεβρουάριο, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο τροπολογία που θέτει ως κατώτατο όριο για την τέλεση γάμου την ηλικία των 17 ετών. Ωστόσο η τροπολογία δέχθηκε έντονη επίθεση από πολιτικούς που θεωρούν ότι στρέφεται κατά των παραδόσεων του Ισλάμ. Έτσι, αυτή τη στιγμή επανεξετάζεται πριν μπορέσει να επικυρωθεί τελικά από τον πρόεδρο της Υεμένης.

(Πηγή nooz.gr)