Βρες τις γόνιμες μέρες

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Στις διακοπές σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε προσπάθειες ώστε να γίνουμε γονείς. Πώς μπορώ να υπολογίσω τις γόνιμες ημέρες μου;


Παρόλο που ο πιο έγκυρος τρόπος για να ελέγξεις την ωορρηξία σου είναι ο υπερηχογραφικός έλεγχος, που πραγματοποιείται μόνο από το γυναικολόγο σου, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να υπολογίσεις σωστά και με ακρίβεια τις γόνιμες ημέρες σου. Συγκεκριμένα:

Ημερολογιακή μέθοδος
Οι 3 ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία της γυναίκας είναι αυτές κατά τις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης. Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο. Δηλαδή αν ο κύκλος σου είναι σταθερός και διαρκεί 28 ημέρες, τότε η ωορρηξία πραγματοποιείται τη 14η ημέρα, η οποία θεωρείται η πιο γόνιμη.

Θερμική μέθοδος
Η θερμοκρασία ανεβαίνει στις ημέρες της ωορρηξίας (περίπου 37,5 βαθμοί). Αν λοιπόν καταγράφεις καθημερινά τη θερμοκρασία του σώματός σου, τότε μπορείς να διαπιστώσεις ποια μέρα είσαι πιο γόνιμη.

Κολπικές εκκρίσεις
Κατά τις ημέρες της ωορρηξίας οι κολπικές εκκρίσεις αυξάνουν σε ποσότητα και διαφέρουν σε ποιότητα. Γίνονται δηλαδή βλεννώδεις, διαυγείς και άφθονες.

Έλεγχος ωορρηξίας
Γίνεται με ένα απλό τεστ ούρων, το οποίο μπορείς να προμηθευτείς από τα φαρμακεία. Μπορεί η τιμή του να είναι σχετικά υψηλή (υπολόγισε περίπου 50 ευρώ), αλλά είναι πολύ απλό στη χρήση και ιδιαίτερα αξιόπιστο.

Με υπερηχογραφικό έλεγχο ωορρηξίας
Πρόκειται για τον πιο σίγουρο τρόπο ελέγχου της ωρίμανσης του ωοθυλακίου και κατά συνέπεια της ωορρηξίας. Πραγματοποιείται μόνο στο ιατρείο του γιατρού και ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη βαθμίδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

(Πηγή)

Ο Χάρης Χηνιάδης είναι μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, Υπεύθυνος Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τ. Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Παν/κού Νοσοκομείου St Bart�s, London, Ειδικευμένος στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και την Υπερηχογραφία. doctor@hiniadis.com