Το τσάι προστατεύει τους καρδιοπαθείς

Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να αποτελέσει προστατευτική ασπίδα κατά της υποτροπής των καρδιαγγειακών νοσημάτων ασθενών με ιστορικό καρδιοπάθειας, υποστηρίζουν ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου της Βοστόνης με έκθεση τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Κενεθ Μουκαμαλ, εξέτασε 1.900 ασθενείς ηλικίας 60 ετών, οι οποίοι είχαν υποστεί έμφραγμα. Από αυτούς, οι 1.019 δεν κατανάλωναν τσάι, οι 615 έπιναν μέτριες ποσότητες και οι 266 ήταν "λάτρεις" του ροφήματος. Οι ασθενείς τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση για τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων 313 απεβίωσαν εξαιτίας καρδιαγγειακού νοσήματος.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, η ομάδα των ασθενών που κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες τσαγιού (δηλαδή περισσότερα από 14 φλιτζάνια εβδομαδιαίως) είχε 44% λιγότερες πιθανότητες πρώιμου θανάτου οφειλόμενου σε καρδιοπάθεια συγκριτικά με την ομάδα εκείνων που δεν έπιναν τσάι. Οι ασθενείς που κατανάλωναν λιγότερα από 15 φλιτζάνια τσάι εβδομαδιαίως, είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες θανάτου, εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η ευεργετική δράση του τσαγιού, στηρίζεται στα αντιοξειδωτικά συστατικά, γνωστά ως φλαβονοειδή, τα οποία περιέχονται κυρίως στο μαύρο και πράσινο τσάι. Τα φλαβοβονοειδή βοηθούν στην πρόληψη της αύξησης των επιπέδων της χοληστερόλης, ενώ προλαμβάνουν και τη δημιουργία θρόμβων.

Αντιοξειδωτικές ουσίες παρόμοιες με αυτές του τσαγιού, υπάρχουν επίσης σε φρούτα και λαχανικά, όπως τα μήλα, τα κρεμμύδια και τα μπρόκολα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η εκπρόσωπος της Βρετανικής Καρδιολογικής Ένωσης, τόνισε ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και υπενθύμισε ότι η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής είναι ό,τι ευεργετικότερο για την καρδιά.

(Πηγή health.in.gr)