Το καλοκαίρι, οι απιστίες και οι χωρισμοί

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

«Το καλοκαίρι διεγείρει, ίσως ωθεί τα πράγματα προς την αμαρτία. Οι διακοπές μας βγάζουν από την καθημερινότητα, αποκτούμε άλλες συνήθειες και για λίγο έστω γινόμαστε άλλοι άνθρωποι. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι περισσότεροι άνθρωποι οδηγούνται στον δρόμο των πειρασμών».

Ηηθοποιός Γιουλίκα Σκαφιδά δίνει τη δική της εξήγηση στο φαινόμενο των χωρισμών, οι οποίοι το καλοκαίρι παρουσιάζουν έξαρση. Όπως τονίζει: «Αν και όλοι γνωρίζουν ότι οι εμπειρίες και οι συγκινήσεις που βιώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πρόσκαιρες, ενδίδουν γιατί έχουν την ανάγκη του διαφορετικού. Προχωρούν όμως με μεγαλύτερη ευκολία στην αναζήτηση του καινούργιου γιατί όλοι έχουν την βεβαιότητα ότι μετά το τέλος των διακοπών όλοι θα επιστρέψουν στους καθημερινούς ρυθμούς τους». Για τη Γιουλίκα Σκαφιδά το καλοκαίρι ως εποχή δεν είναι φορτισμένο με κάτι... διαφορετικό, εκτός από το ότι είναι η χρονική περίοδος όπου όλα κυλούν με πιο χαλαρούς ρυθμούς. Οι σχέσεις των ζευγαριών που περνούν δοκιμασίες όλο τον χρόνο φτάνουν στο σημείο μηδέν το καλοκαίρι αφού «κουβαλούν» όλο το βάρος των προβλημάτων τον χειμώνα.

Σύμφωνα με έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ), το ποσοστό των ζευγαριών που χωρίζουν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αγγίζει το 54%. Όπως επισημαίνεται, τα ζευγάρια αρχίζουν τις διακοπές τους με μεγάλες προσδοκίες. Έχοντας όμως καθημερινά προβλήματα, παραβλέπουν τις προσωπικές δυσκολίες που αφορούν αποκλειστικά τη σχέση τους. Αρκετά συχνά χωρίς να τα γνωρίζουν ή παραβλέποντάς τα, πιστεύουν ότι θα τα ξεπεράσουν στις διακοπές τους. Τα προβλήματα που δεν οφείλονται στην καθημερινότητα συνήθως εντείνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, πολλά ζευγάρια γυρίζουν πολύ χειρότερα είτε γιατί πιέστηκαν σε περίοδο χαλάρωσης όπως είναι το καλοκαίρι, είτε γιατί δεν έγιναν όλα όπως τα περίμεναν με τον/τη σύντροφο. Οι πειρασμοί
Οι άνθρωποι ανέκαθεν γνώριζαν πως στις διακοπές- υποστηρίζει η ψυχολόγος και υπεύθυνη της ΕΜΑΣ, κ. Ελευθερίου- ιδιαίτερα κατά το έντονο και... διονυσιακό ελληνικό καλοκαίρι, οι πειρασμοί για μια περιπέτεια εκτός της μόνιμης και συμβατικής σχέσης είναι δικαίωμα και σχεδόν ένας κανόνας ζωής που επιβεβαιώνεται από τις δικές μας εμπειρίες αλλά και εκείνες τις των φίλων μας. «Τους θερμούς μήνες γινόμαστε πιο ζωώδεις, με λιγότερες κοινωνικές αναστολές, άρα και πιο επιρρεπείς στην ελεύθερη σεξουαλική ζωή που οδηγεί στην απιστία αφού η πίστη είναι ούτως ή άλλως μια ηθική επιταγή και ένα συμβόλαιο που συγκρατεί τη σχέση δύο ανθρώπων χωρίς όμως να προϋποθέτει τη σεξουαλική επιθυμία». Η εξήγηση του φαινομένου της απιστίας, επισημαίνει η κ. Ελευθερίου, εντοπίζεται στην έντονη ανάγκη του ανθρώπου για περιπέτεια, για φυγή από την καθημερινότητα και την γκρίζα εκδοχή της. «Το καλοκαίρι, μακριά από τις αόρατες αλυσίδες της κοινωνικότητάς του μοιάζει να τον οδηγεί σε μια ανάγκη να δοκιμαστεί και να δοκιμάσει τα όριά του αφού το περιβάλλον της θερινής ατμόσφαιρας τον καλεί, σαν Σειρήνες με ηδονικές φαντασιώσεις που θολώνουν την επιθυμία του να γυρίσει στην Ιθάκη του».

«ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ λογικό να χωρίζουν τα ζευγάρια το καλοκαίρι, αφού οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί για να ζήσουν εμπειρίες και συγκινήσεις που τον χειμώνα δεν έχουν την ευκαιρία να ζήσουν», υποστηρίζει ο σεναριογράφος και ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης. «Η καθημερινότητα και οι ρυθμοί της τον χειμώνα είναι πιο σκληροί και σταματούν κάθε διάθεση για περισσότερες αναζητήσεις». Όλα όμως ανατρέπονται σύμφωνα με τον Γιώργο Καπουτζίδη τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού οι διακοπές και η χαλαρή διάθεση μεταμορφώνουν τους ανθρώπους. Το καλοκαίρι φορτίζει τις κακές σχέσεις και τις δοκιμάζει, υποστηρίζει ο ψυχίατρος Θάνος Ασκητής. Όπως τονίζει, «οι σχέσεις των ζευγαριών που έχουν υποτονική σεξουαλική επιθυμία είναι αυτές που οδηγούνται σε κρίση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα λέγαμε ότι το καλοκαίρι οι σχέσεις δοκιμάζονται και το φθινόπωρο προχωρούν στην οριστική λήξη τους». Σύμφωνα με τον κ. Ασκητή, αυτός που κάνει περισσότερο «θόρυβο» είναι ο άντρας αφού όπως λέει «το καλοκαίρι δημιουργούνται οι συνθήκες για να προκύψει η απιστία αφού είναι η περίοδος όπου συνήθως ο άντρας μένει στην πόλη λόγω δουλειάς και η σύζυγος φεύγει με τα παιδιά ή μόνη της για διακοπές». Και για τις γυναίκες όμως διαμορφώνεται μια καινούργια κατάσταση. «Το καλοκαίρι η γυναίκα είναι πιο ευάλωτη να δεχθεί το φλερτ, γιατί έχει την ανάγκη να αισθανθεί πιο όμορφη και επιθυμητή. Υπάρχει μεγαλύτερη ροπή προς την απιστία τη συγκεκριμένη εποχή γιατί οι άνθρωποι έχουν πιο πολύ την ανάγκη να φαντασιωθούν ρόλους και να “σκηνοθετήσουν” λίγο τη ζωή που θέλουν να ζήσουν».

Οι απιστίες
Όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΜΑΣ τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται το ποσοστό της απιστίας, κυρίως ως συνέπεια της φθοράς τής ήδη υπάρχουσας σχέσης. Οι διακοπές ενοχοποιούνται ως η περίοδος κατά την οποία οι περισσότεροι χωρίζουν και οι συνθήκες για εύρεση συντρόφων είναι πιο ευνοϊκές. Ωστόσο οι πειρασμοί βρίσκουν έδαφος να δράσουν εάν είμαστε ευάλωτοι. Συχνά υπάρχουν αντιδράσεις στο αίτημα του συντρόφου για ξεχωριστές διακοπές. Όταν όμως η ήδη υπάρχουσα σχέση έχει φθαρεί, ίσως οι ξεχωριστές διακοπές να δίνουν κάποιο περιθώριο στη σχέση, διότι δίδεται η ευκαιρία οι σύντροφοι να αποστασιοποιηθούν και να δουν τα προβλήματα πιο αντικειμενικά και ρεαλιστικά. Για τη Μαριάννα Τουμασάτου το φαινόμενο της απιστίας και της κρίσης των σχέσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι φαινόμενο της σημερινής εποχής. Όπως τονίζει η γνωστή ηθοποιός, «μου προξενεί εντύπωση, γιατί η δική μας η γενιά δεν θα άφηνε τόσο εύκολα μια σχέση για να γυρίζει τα καλοκαίρια. Μάλλον τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα». Η Μαριάννα Τουμασάτου υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που δίνουν τέλος στις σχέσεις τους λόγω του καλοκαιριού είναι όσοι διατηρούν μια ανούσια, γι΄ αυτούς, σχέση. «Οι καλοκαιρινοί μήνες έχουν ταυτιστεί απ΄ όλους μας με τη χαλαρότητα και ίσως αυτός να είναι ο λόγος για τον οποίον κάποιοι τερματίζουν τις σχέσεις τους τότε. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι κάποιος όταν βρίσκεται σε μια υγιή σχέση θα δώσει τέλος λόγω του καλοκαιριού».

ΤΑ ΝΕΑ