Γηραιότερος κατά 16 χρόνια ο εγκέφαλος των παχύσαρκων

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Νέα έρευνα ανακαλύπτει ότι οι παχύσαρκοι έχουν 8% λιγότερο εγκεφαλικό ιστό σε σχέση με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους. Ο εγκέφαλός τους μοιάζει 16 χρόνια γηραιότερος σε σχέση με τον εγκέφαλο αδύνατων ανθρώπων, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Όσοι κατηγοριοποιήθηκαν ως υπέρβαροι είχαν 4% λιγότερο εγκεφαλικό ιστό και ο εγκέφαλος τους φάνηκε να έχει γεράσει πρόωρα κατά 8 χρόνια.

Τα ευρήματα, που βασίστηκαν σε απεικονιστική μέθοδο που πραγματοποιήθηκε σε 94 ανθρώπους στην ηλικία των 70 ετών περίπου, αντανακλούν σοβαρή εγκεφαλική εξασθένηση, δήλωσε ο Paul Thompson, Καθηγητής Νευρολογίας στο UCLA.

Όπως δήλωσε, αυτή αντανακλά μεγάλη απώλεια ιστού και ξοδεύει τα νοητικά αποθέματα θέτοντας κάποιον σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer και άλλων νόσων που προσβάλλουν τον εγκέφαλο.

Ωστόσο, μπορεί κάποιος, σύμφωνα με τον Καθηγητή, να μειώσει τον κίνδυνο Alzheimer αν τρώει υγιεινά και διατηρεί το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Human Brain Mapping’.

Η παχυσαρκία συνοδεύεται από πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, διαβήτη, υπέρταση και ορισμένα είδη καρκίνου. Έχει φανεί πως μειώνει και τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούνται παχύσαρκοι, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Ακόμα ένα δισεκατομμύριο είναι υπέρβαροι. Η κύρια αιτία είναι η κακή διατροφή, περιλαμβανομένης της αυξημένης επιλογής σε κατεργασμένες τροφές.

Οι παχύσαρκοι φάνηκε πως είχαν χάσει εγκεφαλικό ιστό στον πρόσθιο και κροταφικό λοβό, περιοχές σημαντικές για την κρίση και το σχεδιασμό και στην ακροπρόσθια έλικα του προσαγωγίου (προσοχή και εκτελεστικές λειτουργίες), στον ιππόκαμπο (μακροπρόθεσμη μνήμη) και τα βασικά γάγγλια (κίνηση) ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Οι υπέρβαροι εμφάνισαν απώλεια στα βασικά γάγγλια, στον ακτινωτό στέφανο, τη λευκή ουσία που απαρτίζεται από άξονες και τον βρεγματικό λοβό.

Όπως δήλωσε ο Thompson, ο εγκέφαλος των παχύσαρκων μοιάζει 16 χρόνια γηραιότερος από τον εγκέφαλο των αδύνατων, ενώ ο εγκέφαλος των υπέρβαρων μοιάζει 8 χρόνια γηραιότερος.
Πηγές: ‘Human Brain Mapping’.

(Πηγή iatronet.gr)