Κάντε το σπίτι σας "πράσινο" με επιδότηση

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Επιχορήγηση έως και 50% της αξίας των εργασιών –συνολικού ύψους έως 120.000 ευρώ- για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κατοικιών προβλέπει το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» τις λεπτομέρειες του οποίου ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, οι επιλέξιμες παρεμβάσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν είτε απευθείας είτε μέσα από φορολογικά κίνητρα είναι η θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές, η τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων, η αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Το πρόγραμμα αφορά όλα τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, διότι από τότε άρχισαν να ισχύουν οι διατάξεις του νέου κανονισμού για την θερμομόνωση. Η υλοποίηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε δύο επίπεδα, καθώς σε κάποια κτίρια θα υπάρχει οικονομική επιχορήγηση δράσεων, ενώ σε κάποια άλλα θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα.

Για την οικονομική επιχορήγηση, ορίζεται ως όριο τιμής ζώνης για την εφαρμογή του προγράμματος τα 1.500 ευρώ/ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω από το όριο τιμής ζώνης, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα με ισοδύναμα αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Οικονομίας πριν την έναρξη του προγράμματος.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, «με το όριο αυτό των 1.500 ευρώ/τ.μ καλύπτουμε το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Περιφέρειας και αρκετά μεγάλο τμήμα της Αττικής»,

Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 400 εκ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα διαρκέσει για δύο χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται από 30 έως και 50%, ανάλογα με το αν είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των παρεμβάσεων. Όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις το ποσοστό θα ανεβαίνει.

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε επίσης ότι θα δοθεί ένα διάστημα 3 μηνών ως την 1η Νοεμβρίου για την έναρξη του προγράμματος, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες, να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι ένοικοι των πολυκατοικιών, να οργανωθούν ενημερωτικές ημερίδες στις Περιφέρειες, να προετοιμαστούν τα ΚΕΠ να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» είναι ίσως το σημαντικότερο απ’ όσα έχει παρουσιάσει ως σήμερα η κυβέρνηση. «Όχι μόνο επειδή αφορά περισσότερους πολίτες, αλλά και επειδή τα σπίτια στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλο ποσοστό, περίπου το 32%, της συνολικής τελικής ζήτησης ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

(Πηγή)