Πες μου με ποιόν κάνεις παρέα να σου πω πόσο παχύς είσαι!

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook


Αν θέλετε να μείνετε αδύνατοι, μην πολυ-κάνετε παρέα με χοντρούς φίλους γιατί θα παχύνετε κι εσείς. Αυτό είναι το πρωτότυπο συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με το BBC.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει στενή συσχέτιση ανάμεσα στο βάρος των εφήβων και σε αυτό των…κολλητών τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, δηλαδή ότι το πάχος γίνεται…κολλητικό, όπως άλλες κακές συνήθειες που κανείς μιμείται βλέποντας τους γύρω του (π.χ. το κάπνισμα, το ποτό, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης κ.α.).

Η μελέτη, από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Χαβάης των ΗΠΑ, η οποία ανέλυσε επί διετία στοιχεία από περίπου 5.000 εφήβους και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό οικονομικών και βιολογίας «Economics and Human Biology», έρχεται να ενισχύσει την θεωρία ότι η παχυσαρκία είναι μιμητική σε μεγάλο βαθμό.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι φιλίες τείνουν να ομαδοποιούνται ανάλογα με το βάρος των φίλων (οι χοντροί με τους χοντρούς, οι λεπτοί με τους λεπτούς κλπ). Η διαχρονική παρακολούθηση των νέων αποκάλυψε επίσης ότι, αν κανείς έχει ένα παχύ φίλο, σταδιακά και ο ίδιος γίνεται πιο παχύς, πιθανώς γιατί συμμερίζεται τις ίδιες κακές συνήθειες.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό οι υπέρβαροι νέοι επηρεάζουν και τους φίλους τους να βάλουν κιλά και σε ποιο βαθμό απλώς οι πιο παχουλοί επιλέγουν να κάνουν παρέα μεταξύ τους.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μιμούνται, πέρα από τους φίλους τους, τους γονείς τους και, αν οι τελευταίοι έχουν κακές διατροφικές συνήθειες, τότε και τα παιδιά τους τείνουν να γίνουν παχύσαρκα.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ