Οι κόντρες των παιδιών με τους γονείς τους

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Μπορεί η σχέση γονιών - παιδιών να είναι ένας από τους πιο μακρόβιους κοινωνικούς δεσμούς που έχουν αναπτύξει οι άνθρωποι, όμως, παρά τις αναμφισβήτητες θετικές πλευρές της, παράλληλα χαρακτηρίζεται σχεδόν πάντα από εντάσεις και διαφωνίες. Μια νέα επιστημονική έρευνα ψυχολόγων από τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η "κόντρα" συχνά όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά επιδεινώνεται, όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και συνεχίζεται ακόμα κι όταν τα παιδιά έχουν γίνει ενήλικες τα ίδια.

Η έρευνα, που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, υπό την ψυχολόγο Κίρα Μπίρντιτ και θα δημοσιευτεί στο ψυχολογικό περιοδικό "Psychology and Aging" της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, διαπίστωσε ότι η διαπροσωπική ένταση είναι μεγαλύτερη ανάμεσα στα ενήλικα κορίτσια και τις μητέρες τους και όχι ανάμεσα στους πατέρες και τα ατίθασα αγόρια τους. Η βασική αιτία διαφωνίας είναι κατά βάθος η ίδια, άσχετα με την ηλικία των παιδιών: ο θυμός των παιδιών επειδή οι γονείς τους προσπαθούν να κατευθύνουν τη ζωή τους (ή τουλάχιστον έτσι τα παιδιά νομίζουν).

Οι ψυχολόγοι μελέτησαν τις σχέσεις 500 γονιών με τα παιδιά τους ηλικίας άνω των 22 ετών (μέχρι και μεσήλικες) και διαπίστωσαν ότι η μεγάλη πλειονότητα των γονιών και των ενήλικων παιδιών τους δεν έχουν απαλλαχτεί από τις μεταξύ τους εντάσεις και διαφωνίες. Οι γονείς αισθάνονται πιο έντονα την ένταση από ό,τι τα παιδιά (ίσως επειδή οι γονείς έχουν "επενδύσει" περισσότερο σε αυτή τη σχέση από τότε που γεννήθηκε το παιδί), ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η ένταση που νοιώθει ο πατέρας ή η μητέρα του.

Οι μητέρες νιώθουν χειρότερα από ό,τι οι πατέρες για την ένταση στη σχέση με τα παιδιά τους. Η κατάσταση είναι χειρότερη στη σχέση των γονιών με τις κόρες τους, εν μέρει επειδή οι κόρες τείνουν να κρατούν στενότερη επαφή με τους γονείς από ό,τι οι γιοί, με συνέπεια να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για "κόντρες" των κοριτσιών με τους γονείς τους.

Τα συνηθισμένα προβλήματα που αποτελούν αιτίες ή αφορμές για λογομαχίες και προβλήματα μεταξύ γονιών - παιδιών, είναι ζητήματα συμπεριφοράς και οικονομικά ζητήματα. Τα ενήλικα παιδιά (ιδίως οι κόρες) εκνευρίζονται με τους γονείς τους (πιο συχνά τις μητέρες), θεωρώντας ότι ανακατεύονται στα πόδια τους, π.χ. για το πώς θα αναθρέψουν τα δικά τους παιδιά. Σύμφωνα με την έρευνα, βασική αιτία διαφωνίας είναι οι συνεχείς συμβουλές που οι γονείς (ιδίως οι μητέρες) συνεχίζουν να δίνουν στα ενήλικα παιδιά τους, χωρίς αυτά να τους το ζητήσουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, είναι θετικό πάντως ότι τα περισσότερα προβλήματα τελικά επιλύονται με θετικό πνεύμα από τους γονείς και τα παιδιά, καθώς και οι δύο πλευρές, όσο περνάνε τα χρόνια, μαθαίνουν ή προσπαθούν να καταλάβουν καλύτερα την άλλη πλευρά και να δουν τα πράγματα με άλλα μάτια

πηγή