Ανακαλύφθηκαν τα μυστικά του κόκκινου κρασιού

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα μυστικά όσον αφορά την πρόληψη νόσων, μιας πολυφαινόλης, της ρεσβερατρόλης, ουσίας που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, η οποία φαίνεται πως βελτιώνει την υγεία. Αν και τα οφέλη έχουν εντοπιστεί από χρόνια, οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι πώς δρούσαν στον οργανισμό οι πολυφαινόλες και η ρεσβερατρόλη.

Το εύρος των οφελών είναι σημαντικό-πρόληψη του καρκίνου, προστασία της καρδιάς και του εγκεφάλου από βλάβη, μείωση ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας, όπως φλεγμονή, αντιστροφή του διαβήτη και της παχυσαρκίας και άλλα- δήλωσε η Lindsay Brown, του Πανεπιστημίου Queensland στην Αυστραλία η οποία έλαβε μέρος στην έρευνα.

Η Brown δήλωσε ότι οι επιστήμονες αρχίζουν και κατανοούν πώς δρα η ρεσβερατρόλη.
Στους πιθανούς μηχανισμούς περιλαμβάνονται:

* Υψηλές δόσεις της ουσίας μπορεί ενδεχομένως να εμποδίζουν τον καρκίνο αυξάνοντας τη διαδικασία της απόπτωσης (προγραμματισμένου θανάτου των κυττάρων).
* Οι χαμηλές δόσεις βελτιώνουν την καρδιακή υγεία αυξάνοντας την κυτταρική προστασία και μειώνοντας τη βλάβη.
* Η ρεσβερατρόλη μπορεί ενδεχομένως να βοηθά στην απομάκρυνση των πολύ ενεργών οξειδωτικών στον οργανισμό και να βελτιώνει την παροχή αίματος στα κύτταρα.

Οι επιστήμονες επίσης μελετάνε πώς απορροφά ο οργανισμός τη ρεσβερατρόλη στην κυκλοφορία του αίματος, καθώς η ουσία είναι σε μεγάλο ποσοστό ανενεργή στο συκώτι και το έντερο.

Το μεγαλύτερο μέρος της ρεσβερατρόλης στο κόκκινο κρασί που καναλώνεται γρήγορα δεν φτάνει στην κυκλοφορία, δήλωσε ο Stephen Taylor, Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Queensland. Η απορρόφηση μέσω του βλεννογόνου του στόματος μπορεί να φθάσει έως 100 φορές στα αγγεία αν η κατανάλωση γίνει με αργό ρυθμό παρά αν κάποιος πιεί γρήγορα το κρασί.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο στο περιοδικό Alcoholism: ‘ Clinical & Experimental Research’.
iatronet.gr