Εκπαίδευση αυτιστικών παιδιών μέσω υπολογιστή

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ο εγκέφαλος των αυτιστικών παιδιών φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα όταν η επικοινωνία γίνεται μέσω της τεχνολογίας, παρά απευθείας με τους ίδιους τους ανθρώπους. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το επιστημονικό συμπέρασμα, επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου, με τη βοήθεια πάντα του παιδαγωγού, ένα ανθρωπόμορφο είδωλο (avatar) θα εκπαιδεύει το αυτιστικό άτομο, ώστε να μπορέσει να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Το είδωλο αυτό μπορεί να έχει και οικεία όψη, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι αυτό έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εκπαίδευση αυτιστικών ατόμων με χρήση νέων τεχνολογιών» με επιστημονικά υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ, Μαγδαληνή Χίτογλου-Αντωνιάδου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ και υλοποιήθηκε από τη Μονάδα Ακοής - Ομιλίας (Διαταραχών Επικοινωνίας) της Ω.Ρ.Λ. κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και το Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή, Παναγιώτη Μπαμίδη.
Στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη των αυτιστικών παιδιών, των γονέων τους και των εκπαιδευτών, καθώς η χρήση του avatar συμβάλει στη βελτίωση της αναπτυξιακής διαδικασίας του αυτιστικού παιδιού στην επικοινωνία, γνωστική απόδοση, κοινωνική αλληλεπίδραση, συμπεριφορικές δεξιότητες και συμπεριφορικά προβλήματα.
Πηγή