Καβγάδες στην οικογένεια

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Δεν υπάρχει η τέλεια οικογένεια! Σε όλες θα συμβεί κάποτε να τσακωθούν κάποια μέλη μεταξύ τους. Σε κάποιες οικογένειες αυτό συμβαίνει συχνότερα, σε άλλες λιγότερο συχνά. Αυτοί οι καβγάδες (σίγουρα τσακώνεστε κάποτε και στην δική σου οικογένεια!) μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις λυπημένος, ντροπιασμένος ή ακόμη και θυμωμένος και θα ήθελες να τους σταματήσεις, αλλά πολύ πιθανό να μην ξέρεις πως!
Όταν τσακώνεσαι ΕΣΥ με τα αδέρφια σου...
Μήπως ο μικρός σου αδερφός πάντα παίρνει τα δικά σου πράγματα; Ή μήπως δεν σ' αφήνει ήσυχο η μεγάλη σου αδερφή; Όπως και να 'χει σίγουρα όλα αυτά συχνά καταλήγουν σε καβγάδες μεταξύ σας. Αυτό όμως είναι το φυσικότερο στον κόσμο... με μέτρο φυσικά !
Αν ενοχλείσαι από τα αδέρφια σου, προσπάθησε να τους μιλήσεις σοβαρά και να τους πεις πως αισθάνεσαι, διότι έστω και αν δεν το παραδέχονται, πολύ πολύ πολύ βαθιά στην ψυχούλα τους σε συμπαθούν κι εκείνοι, είτε το πιστεύεις είτε όχι!
Ακόμη κι αν είσαι πάρα, μα πάρα πολύ θυμωμένος μαζί τους, δεν θα έπρεπε ΠΟΤΕ να τους κλωτσήσεις, να τους χτυπήσεις ή να τους σπρώξεις. Μπορεί έτσι, άθελα σου, να τραυματίσεις σοβαρά τον άλλο και φυσικά θα τον κάνεις εκείνο πιο θυμωμένο και θα του δώσεις την αφορμή να γίνει ακόμη χειρότερος.
Η δική μας συμβουλή είναι αν είσαι πολύ οργισμένος και έτοιμος να ξεσπάσεις, να πας στο δωμάτιο σου και να "τσακωθείς" με το μαξιλάρι σου! Δώσε του εκείνου τις μπουνιές που ήσουν έτοιμος να μοιράσεις πριν στον αδερφό ή στην αδερφή σου... Να ένας πολύ καλός τρόπος να εκτονωθείς ! Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος να εκτονωθείς είναι να πας για λίγο τρέξιμο, ας πούμε 5 γύρους της αυλής ή ένα γύρο του πάρκου. Πραγματικά βοηθά!
Όταν τσακώνεσαι ΕΣΥ με τους γονείς σου...
Κάποτε νομίζεις πως οι γονείς σου πραγματικά δεν σε καταλαβαίνουν. Μην είσαι τόσο σίγουρος. Και εκείνοι κάποτε ήταν παιδιά -όσο απίστευτο κι αν σου φαίνεται αυτό- οπότε, σίγουρα κάποτε θα πέρασαν και αυτοί την φάση που περνάς εσύ τώρα. Απλά έχουν περάσει κάποια χρονάκια και ... ξεχνούν! Γι' αυτό δώσε τους λίγη ώρα και πολλή υπομονή. Δεν θέλουν να σου κάνουν την ζωή δύσκολη -αν και μπορεί να έχεις αυτή την εντύπωση κάποτε-, απλά προσπαθούν να κάνουν αυτό που νομίζουν πως είναι το καλύτερο για εσένα.Αλλά ποιος είπε πως οι γονείς ποτέ δεν κάνουν λάθη;;; Όποιος και να είναι ο λόγος που τσακώνεστε, μην τα παρατάς. Αλλά να θυμάσαι πως με το να φωνάζεις, να "κλαις και να οδύρεσαι" δεν πας πουθενά! Προσπάθησε να τους εξηγήσεις με πολλή ψυχραιμία πως νιώθεις. Συνήθως αυτό φέρνει πολύ καλά αποτελέσματα, αφού αρχίζουν να σε σέβονται σαν ώριμο άνθρωπο και μαθαίνεις πως να κάνεις συμβιβασμούς μαζί τους !
Όταν δεν τσακώνεσαι ΕΣΥ αλλά οι γονείς σου...
Να θυμάσαι πως ακόμη και τα άτομα που αγαπούν ο ένας τον άλλο κάποτε τσακώνονται. Όταν δύο άτομα ζουν και περνούν πολλές ώρες μαζί καθημερινά, το πιο φυσικό είναι να έχουν κάποτε κάποιες διαφορές. Για θυμήσου τον τελευταίο σου καβγά με τον καλύτερο σου φίλο/φίλη... Τελικά δεν εννοούσες όλα αυτά τα άσχημα πράγματα που του είπες και πολύ σύντομα ήσασταν και πάλι αχώριστοι !
Κάποτε είναι ένας μικροκαβγάς που περνά πολύ γρήγορα, άλλες φορές μπορεί να είναι κάτι πιο μεγάλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πάρουν αμέσως διαζύγιο γι' αυτό μην ανησυχείς ! Αν οι καβγάδες των γονιών σου είναι ανυπόφοροι για εσένα, και πραγματικά σε αναστατώνουν, μίλα μαζί τους διότι πολύ συχνά οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν πόσο άσχημος μπορεί να φαίνεται ο καβγάς τους στα παιδιά. Σίγουρα όταν ακούσουν πως νιώθεις, θα προσπαθήσουν να σταματήσουν ή έστω να σου εξηγήσουν περί τίνος πρόκειται.
Αν αυτοί οι καβγάδες έχουν άλλες επιπτώσεις σ' εσένα, ας πούμε αν σε χτυπά κάποιος από τους γονείς σου, πρέπει να το πεις ΑΜΕΣΩΣ στον άλλο ή σε κάποιο ενήλικα της εμπιστοσύνης σου, ας πούμε τη δασκάλα ή το δάσκαλο σου.
Αν η κατάσταση γίνει ανυπόφορη στο σπίτι, προσπάθησε να οργανώσεις ΕΣΥ ένα "οικογενειακό συμβούλιο". Αυτό το κάνουν πολλές οικογένειες. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις μια ώρα που θα είναι όλοι στο σπίτι και να ανοίξεις μια συζήτηση με θέμα τα προβλήματα που έχετε στο σπίτι και τις λύσεις που θα μπορούσατε να δώσετε. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, αν το κρίνουν οι γονείς σου, μπορεί να πάτε όλοι σε κάποιο σύμβουλο. Αυτό δεν είναι κακό, απλώς θα έχετε ένα άτομο περισσότερο στο οικογενειακό συμβούλιο, που ίσως και να σας δώσει κάποιες λύσεις που δεν σκεφτήκατε εσείς !
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ !