Δελτίο Τύπου σχετικά με την επικινδυνότητα του αμιάντου στα δίκτυα ύδρευσης - Ντίνος Βρεττός Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Περιφέρεια Αττικής

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ντίνος Βρεττός
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Περιφέρεια Αττικής

17/03/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αμίαντο τα δίκτυα ύδρευσης των Δήμων Αγίου Στεφάνου, Λαυρεωτικής, Νέας Μάκρης, Σπάτων, Ωρωπίων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Ζεφυρίου, Μάνδρας, Μαγούλας καθώς και των κοινοτήτων Κρυονερίου και Σαρωνίδος



Στις με αριθμ.12778/20-01-2009 και 12779/20-01-2009 ερωτήσεις του βουλευτή Αττικής Ντίνου Βρεττού προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την επικινδυνότητα του αμιάντου στα δίκτυα ύδρευσης, αλλά και την στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά στην αντικατάσταση τους, οι απαντήσεις που δόθηκαν για τους Δήμους και τις Κοινότητες της Αττικής αναδεικνύουν την διάσταση του προβλήματος για την δημόσια υγεία.

Έτσι, το Υπουργείο Εσωτερικών, αποδέχεται ότι υπάρχουν σωλήνες αμιάντου στα δίκτυα ύδρευσης των Δήμων Αγίου Στεφάνου, Λαυρεωτικής, Νέας Μάκρης, Σπάτων, Ωρωπίων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Ζεφυρίου, Μάνδρας, Μαγούλας καθώς και των κοινοτήτων Κρυονερίου, Σαρωνίδος, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν οι Δήμοι και οι Κοινότητες.

Στο απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων αναφέρεται ότι η αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης δεν προβλέπεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007 και 2013.

Το θέμα που εγείρεται είναι σοβαρό γιατί αφενός επίσημα καταγράφεται η ύπαρξη αμιάντου αφετέρου δε επίσημα καταγράφεται η έλλειψη σχεδιασμού για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης.

Είναι γνωστό ότι ο αμίαντος εξαιτίας του χαμηλού κόστους, χρησιμοποιήθηκε ως το κατ’ εξοχήν μονωτικό και κατασκευαστικό υλικό στην χώρα μας, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα .

Όμως σύμφωνα με την κείμενη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ο αμίαντος θεωρείται ένα επικίνδυνο υλικό και το θέμα της ύπαρξης σωλήνων αμιάντου στα δίκτυα ύδρευσης παραμένει υψηλής προτεραιότητας για την δημόσια υγεία.

Εμείς θα επανέλθουμε στο θέμα ζητώντας επιτακτικά την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης που περιέχουν αμίαντο.