Ο χρόνος τηλεθέασης στην εφηβεία επηρεάζει την μετέπειτα διατροφή

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook


Οι έφηβοι που περνάνε ώρες καθηλωμένοι στον καναπέ παρακολουθώντας τηλεόραση μπορεί να έχουν κακή διατροφή ως νεαροί ενήλικες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.
Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η ίδια η τηλεόραση είναι ο ένοχος. Αλλά είναι πιθανόν πράγματα όπως τα σνακ που καταναλώνουν τα παιδιά όταν βλέπουν τηλεόραση ή οι διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού που παρεμβάλλονται στα τηλεοπτικά προγράμματα να επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές των εφήβων.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα μελέτησαν 1.366 μαθητές Γυμνασίου που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στην αρχή και πάλι μετά από πέντε χρόνια, όταν ήταν πλέον περίπου 20 ετών, κατά μέσο όρο.
Διαπίστωσαν ότι υπήρχε ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του χρόνου τηλεθέαση στην εφηβεία και της διατροφικής ποιότητας στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Ενώ τα παιδιά που έβλεπαν τις περισσότερες ώρες τηλεόραση έτρωγαν και τα περισσότερα πρόχειρα τρόφιμα πέντε χρόνια αργότερα, όσα παιδιά έβλεπαν ελάχιστα τηλεόραση (λιγότερες από δύο ώρες καθημερινά) είχαν την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
Η μελέτη παρέχει υποστήριξη στις συστάσεις των ιατρών για περιορισμό της χρήσης της τηλεόρασης στις δύο ώρες καθημερινά για τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας. Επίσης οι γονείς θα πρέπει να γίνονται το καλό παράδειγμα για τα παιδιά, περιλαμβάνοντας στην καθημερινή διατροφή πολλά φρούτα και λαχανικά, μειώνοντας τον δικό τους χρόνο τηλεθέασης και φυσικά εντάσσοντας την σωματική άσκηση στην καθημερινότητά τους.
Πηγή: Reuters Health