Παιδικό μασάζ | Γονείς διαβάστε το

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook


Αγαπητοί γονείς, γνωρίζετε τις ευεργετικές ιδιότητες του μασάζ για το μωράκι σας; Βοηθάει στην ανάπτυξή του και την ηρεμία του ψυχικού του κόσμου…

Ένα μωρό αναπτύσσεται συναισθηματικά και δημιουργεί την πραγματικότητά του για τον κόσμο και τον εαυτό του ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Και λαμβάνει πάρα πολλά ερεθίσματα μέσω της αφής. Η αφή αποτελεί ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για την δημιουργία συναισθηματικών δεσμών, όπως και η επικοινωνία (λεκτική ή μη λεκτική) και η παρατεταμένη επαφή με το βλέμμα.

Το παιδικό μασάζ υποστηρίζει και ενισχύει αυτούς τους παράγοντες δημιουργίας δεσμών. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καθυστέρησης της δημιουργίας τους (λόγω πρόωρου τοκετού, επιπλοκών ή προβλημάτων υγείας) το παιδικό μασάζ μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία και να καλύψει το κενό.


Με το παιδικό μασάζ μπορεί να έχει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή του. Επίσης δίνονται τρόποι αντιμετώπισης θεμάτων όπως κολικοί, πόνος από δόντια, δυσκοιλιότητα, βάρος στο στήθος.


1ο ΒΗΜΑ: Αρχίστε τα χάδια σας από το πρόσωπο του μωρού, χαϊδεύοντας απαλά τα μάγουλά του και φτάνοντας μέχρι το πηγούνι του. Τα πρώτα αυτά χάδια θα το ηρεμήσουν και θα του δώσουν ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Μπορείτε να του χαϊδέψετε και το κεφαλάκι του με πολύ απαλές κινήσεις και να διανθίσετε το πρόγραμμά σας με μερικά φιλιά για να το ενθουσιάσετε.



2ο ΒΗΜΑ: Συνεχίστε με τους μύες που βρίσκονται ανάμεσα στην ωμοπλάτες, με απαλές κυκλικές κινήσεις. Με προσοχή πάντα, γιατί δεν πρέπει να αγγίζετε τα κόκαλα της πλάτης και κυρίως τη σπονδυλική στήλη. Το μασάζ προορίζεται για τους μύες και όχι για τα οστά.


3ο ΒΗΜΑ: Έπειτα, με απαλές κινήσεις ακουμπήστε τα χέρια σας στις μασχάλες του και προχωρήστε τα προς το στήθος του. Κατεβάστε σιγά - σιγά τα χέρια προς τα κάτω και κάνοντας κυκλικές κινήσεις, επικεντρωθείτε στο σημείο γύρω από το στήθος του.



4ο ΒΗΜΑ: Μπορείτε να προχωρήσετε τα χάδια σας σταδιακά στην κοιλίτσα του, κάνοντας πάλι κυκλικές κινήσεις. Θυμηθείτε, πως όλες οι κινήσεις πρέπει να είναι τρυφερά χάδια. Δεν πρέπει να πιέζουμε το μωράκι με δύναμη. Μόνο αν κάνετε μασάζ σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να έχετε κάποια ένταση στο άγγιγμα.


5ο ΒΗΜΑ: Πάρτε τις πατούσες του μωρού στα χέρια σας και αρχίστε να κάνετε επαναλαμβανόμενες κυκλικές κινήσεις σε όλο του το πέλμα. Μην αμελήσετε να χαϊδέψετε όλα τα δαχτυλάκια του και ύστερα μπορείτε να συνεχίσετε τα χάδια στη γάμπα και σταδιακά κατά μήκος σε όλο το πόδι του μωρού.



6ο ΒΗΜΑ: Τις ίδιες κινήσεις θα κάνετε και στα άνω άκρα του μωρού φροντίζοντας να νιώσει το χάδι σας σε όλο του το σωματάκι. Καλό είναι να μην βιάζεστε, ώστε να νιώθει το μωρό ότι σας ευχαριστεί που ασχολείστε μαζί του. Σκοπός του μασάζ δεν είναι μόνο να τονώσετε τους μύες, αλλά και να του μεταδώσετε την αγάπη σας μέσα από το χάδι σας.


7ο ΒΗΜΑ: Όταν θα έχετε ολοκληρώσει το μασάζ στα μπροστινά μέρη του σώματος γυρίστε το μωρό μπρούμυτα, για να το χαϊδέψετε και στην πλάτη του. Μπορείτε να κάνετε είτε κυκλικές κινήσεις στα πλαϊνά μέρη της πλάτης, είτε κάθετες τρυφερές κινήσεις, αρκεί να μην αγγίζετε την σπονδυλική στήλη. Διατρέξτε όλο του το σώμα και στα πίσω μέρη συνεχίζοντας τα χάδια για όση ώρα βλέπετε πως το μωράκι απολαμβάνει το άγγιγμά σας.



Χρήσιμες συμβουλές

Φροντίστε το δωμάτιο να είναι ζεστό, γιατί τα μωρά χάνουν γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματός τους με αποτέλεσμα να σφίγγουν από το κρύο οι μύες τους.

Προσέξτε να μην έχετε μακριά νύχια και να έχετε βγάλει τα κοσμήματά σας, για να αποφευχθούν μικροτραυματισμοί.


Προτού αγγίξετε το μωράκι να έχετε ζεστάνει τα δάχτυλά σας, αλλά και το λαδάκι τρίβοντας τα χέρια σας μεταξύ τους.

Κάντε συμμετρικό μασάζ αγγίζοντας σταδιακά όλο το σώμα του μωρού.

Αποφύγετε το μασάζ σε ερεθισμένες περιοχές του σώματός του.

Κατά τη διάρκεια του μασάζ προσέξτε να μην πάει λάδι στα μάτια του μωρού και φυσικά εμποδίστε το αν επιχειρήσει να το δοκιμάσει.

Απολαύστε κάθε στιγμή του μασάζ και μην κάνετε βιαστικές κινήσεις. Μεταδώστε την ηρεμία σας και στο μωράκι.

Μόλις ολοκληρώσετε το μασάζ του μωρού σας, ταΐστε το και εκείνο θα κοιμηθεί ήρεμο και ευχαριστημένο.

πηγή zougla.gr