Η έντονη ενασχόληση με το διαδίκτυο σχετίζεται με την κατάθλιψη

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Υπάρχει έντονη σχέση μεταξύ της μεγάλης χρήσης του διαδικτύου και της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Psychopathology’, ανακάλυψε ότι ποσοστό 1,2% των ανθρώπων που έλαβαν μέρος είχαν εξάρτηση από το διαδίκτυο και πολλοί από αυτούς εμφάνιζαν κατάθλιψη.

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Leeds σημειώνει ότι δεν δηλώνει πως το ένα απαραίτητα προκαλεί το άλλο και πως οι περισσότεροι χρήστες δεν υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα συμπεράσματα βασίστηκαν σε 1.319 απαντήσεις ερωτηματολογίου που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν πόσο χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο, για ποιο σκοπό, καθώς και σε μια σειρά ερωτήσεων για να αξιολογήσουν οι ερευνητές τυχόν ύπαρξη κατάθλιψης.

Η ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 16 έως 51 ετών, με μέση ηλικία τα 21 χρόνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μικρός αριθμός χρηστών εμφάνισε ψυχαναγκαστική συνήθεια με το διαδίκτυο αντικαθιστώντας τις πραγματικές κοινωνικές σχέσεις με διαδικτυακές από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Δεκαοχτώ συμμετέχοντες, ποσοστό 1,2%, ήταν εξαρτημένοι από το διαδίκτυο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Catriona Morrison, δήλωσε ότι υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που δύσκολα ελέγχει το χρόνο που περνά στο διαδίκτυο, το οποίο καταλήγει να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά τους. Όσοι εμφάνιζαν εξάρτηση από το διαδίκτυο ήταν σημαντικά πιο θλιμμένοι σε σχέση με την ομάδα που δεν εμφάνιζε εξάρτηση, με το σκορ να είναι 5 φορές υψηλότερο. Το μέσο σκορ της ομάδας των εξαρτημένων τους έθετε στην κατηγορία μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης.

Ο Dr Morrison δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι η υπερβολική χρήση του διαδικτύου σχετίζεται με την κατάθλιψη αλλά δεν γνωρίζει ποιο εμφανίζεται πρώτο. Απορροφώνται οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη από το διαδίκτυο ή αυτό προκαλεί κατάθλιψη; Τώρα χρειάζεται να διερευνηθεί η φύση της σχέσης και η αιτία.

Ορισμένοι που άσκησαν κριτική στην έρευνα δήλωσαν ότι η εξάρτηση από το διαδίκτυο δεν μπορεί να διαπιστωθεί με αξιόπιστο τρόπο και πως η μέθοδος επιλογής των συμμετεχόντων μπορεί να οδήγησε σε μη αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Ο Dr Vaughan Bell, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής King's College του Λονδίνου, δήλωσε ότι εξ ορισμού όσοι ονομάζονται ‘εξαρτημένοι από το διαδίκτυο’ είναι πιεσμένοι συναισθηματικά. Επομένως, τα αποτελέσματα δεν αποτελούν έκπληξη. Όσον αφορά την αιτιατή σχέση σημείωσε ότι προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν πως άνθρωποι που εμφανίζουν άγχος ή κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο παρά το αντίθετο.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν άνθρωποι που εμφανίζουν κατάθλιψη ή άγχος και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο εις βάρος της υπόλοιπης ζωής τους αλλά υπάρχουν παρόμοιοι άνθρωποι που παρακολουθούν πολλή τηλεόραση, διαβάζουν πολύ ή ψωνίζουν σε υπερβολικό βαθμό. Κατέληξε λέγοντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το πρόβλημα είναι το διαδίκτυο.

Πηγή