Aνατρέφοντας καλοσυνάτα παιδιά

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Της δρ.Μίριαμ Στόπαρντ, απο το βιβλίο “Γνωρίστε το παιδί σας”

Τα πολύ μικρά παιδιά, ακόμα κι εκείνα που ειναι μικρότερα απο δύο χρονων, συμπεριφέρονται πολύ όμορφα στη μαμά τους αλλά και στους άλλους. Είναι αλήθεια πως μερικά δείχνουν περισσότερη καλοσύνη και αλτρουισμό απο άλλα. Ολοι θα θέλαμε να έχουμε τέτοια παιδιά, για αυτό σας δίνω μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα οικογενειακό περιβάλλον που θα βοηθήσει τα παιδιά να συμπεριφέρονται έτσι.

Δημιουργήστε ένα στοργικό περιβάλλον

Οι γονείς που πιστεύουν στην αγάπη, στην καλλιέργεια και την υποστήριξη των παιδιών τους έχουν παιδιά πολύ πιο πρόθυμα και πολύ πιο καλοσυνάτα. Αυτό μάλλον αντανακλά στην ασφάλεια που αισθάνεται το παιδί στο οικογενειακό περιβάλλον και το αποτέλεσμα της καλής διάθεσης. Σίγουρα πάντως η συμπεριφορά του παιδιού ειναι αντανάκλαση της δικής σας συμπεριφοράς. Εχοντας καλή διάθεση θα βοηθήσει ευκολότερα κάποιον άλλο. Γι αυτό αξίζει να διατηρούμε πάντα έτσι τη διάθεσή του.

Διαμορφώστε κανόνες και εξηγήστε την αναγκαιότητά τους

Η ανατροφή του παιδιού χωρίς καμιά πειθαρχία του κάνει κακό. Τα παιδιά μεγαλώνουν καλύτερα σε ένα ελαφρά αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον. Τους αρέσει η σαφήνει στους κανόντες και τους περιορισμούς. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσουν ένα αίσθημα ασφάλειας και αυτοεκτίμησης.

Οι γονείς που εξηγούν στο παιδί τους τις συνέπειες τον ενεργειών του: «Αν χτηπήσεις τον Δημήτρη, θα τον τραυματίσεις» και δηλώνουν τους κανόνες καθαρά, με σαφήνεια και με συναίσθημα: «Δεν πρέπει να χτυπάς τους ανθρώπους», συνήθως ανατρέφουν παιδιά που αντιμετωπίζουν τους άλλους με συμπάθεια και καλοσύνη. Οι έρευνες απέδειξαν τως όταν δηλώνουμε την αιτία της γενναιοδωρίας ή της ευγένειας, ειδικότερα αν η αιτία επικεντρώνεται στα συνασθήματα των άλλων, αυτό βοηθάει το παιδί να συμπεριφέρεται με ευγενικό τρόπο.

Ολοι οι γονείς ξοδεύουν αρκετό χρόνο λέγοντας στα παιδιά τους τι να μην κάνουν. Είναι όμως πολύ σημαντικό να λέτε στα παιδιά γιατί δεν πρέπει να το κάνουν και ειδικότερα για τις συνέπειες που θα έχει στους άλλους. Ειναι ακόμα σημαντικό να έχετε θετικούς κανόνες που θα τους επαναλαμβάνεται συνέχεια π.χ «Είναι πολύ καλό να βοηθάς εκείνους που ειναι λιγότερο τυχεροί»

Θέσπισε χρήσιμους στόχους

Αφήνοντας τα παιδιά να κάνουν πραγματικά χρήσιμες δουλειές στο σπίτι ή στο σχολείο, όπως το να μαγειρέψουν, να φροντίσουν τα ζώα, να φτιάξουν παιχνίδια για κάποια φτωχά παιδιά ή να δδάξουν τα μικρότερα αδέρφια τους πως να παίζουν, τα βοηθάμε να γίνουν πρόθυμα και εξυπηρετικά.

Τις περισσότερες φορές τα παιδιά δεν αντιδρούν αυθόρμητα σε αυτά τα πράγματα. Γι αυτό θα π΄ρεπει να τα παροτρύνετε, μερικές φορές επίμονα, να επιδείξουν γενναιόδωρη και ευγενική συμπεριφορά. Βέβαια η επιμονή πρέπει να εκφράζεται με μαλακό τρόπο, για να μην έχει αντίθετο αποτέλεσμα.

πηγή